Cinta,Kasih Sayang Dan Minat......Bezanya??

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 19:52 Komen : 0 Tag :
23/08/2016
Assalamualaikum !

  • A HEART THAT LOVES IS ALWAYS YOUNG

Hai semua.So story morry merry kita hari ini ialah Cinta,Kasih Sayang Dan Minat...Bezanya??Ramai antara kita confuse tentang ketiga-tiga nieyh kan dan salah seorangnya Nurul sendiri.Sometimes Nurul rasa macam Nurul TERjatuh cinta pulak kat abam-abam handsome nieyh.Tapi mungkin itu hanya minat sementara kerana begitu teruja melihat ciptaan Allah yang indah pada manusia.

Okeyh sekarang masanya untuk kita tanya Mr.Google kita apa yang dia faham pasal semua nieyh :

CINTA
  • Cinta bererti jika kita benar-benar mencintai seseorang kita tidak akan pernah berhenti memikirkan tentang mereka walaupun sesaat dan merasakan dialah segalanya.

KASIH SAYANG 
  • Kata kasih dan sayang itu mengundang pengertian yang sangat luas.Yang dimaksudkan dengan kasih sayang di sini bukan sekadar hubungan cinta dan asmara di antara laki-laki dan perempuan sahaja.Namun lebih bersifat universal.Sehingga hal ini bisa terjadi terhadap sahabat,saudara,keluarga dan lain-lain.Dan yang perlu ditekankan adalah,bahawa kasih dan sayang yang tulus itu selalu punya sifat yang ikhlas dan lebih banyak memberi dan menerima.Kepentingan diri sendiri sering dinomor duakan demi memberi kebahgiaan padam orang yang dikasih dan disayanginya.
MINAT
  • Hurlock (1993) menjelaskan bahawa minat ialah sumber motivasi yang mendorong seseorang untuk melakukan apa yang ingin dilakukan ketika bebas memilih.
So dekat atas itu adalah pengertian daripada Mr.Google.Tapi dalam ketiga-tiga jenis tuhh yang paling aggresive ialah MINAT,itu apa yang Nurul nampak la.Jadi pada pendapat korunk pulak apa maksud disebalik tiga perkataan di atas.Share la kefahaman korunk tentang nieyh dengan Nurul,biasa la Nurul bukan arif sangat bab-bab semua nieyh.

Disebabkan Nurul takut terkeliru dengan perasaan Nurul sendiri Nurul try la jadi detective conan kejap untuk mengenal pasti isi di dalam hati ini ops terjiwang pulak.Jadi kepada sesiapa yang tahu maksud kefahaman masing-masing bolehlah share dengan Nurul supaya ramai lagi yang jelas dengan maksud yang sebenar-benarnya.

Ini sahaja perbincangkan kita harinie.Kalau ada sesiapa yang nak mintak Nurul bincangkan sesuatu perkara dan memerlukan pendapat boleh tinggalkan komen di cbox atau di comment box.Insyaallah Nurul akan cuba bincangkan dan bagi pendapat.Yang baik itu semua dari Allah dan yang buruk iti dari Nurul sendiri.Sehingga kita berjumpa lagi di next writting bye......

p/s : Kepada sesiapa yang inginkan Nurul berkarya kembali dalam bidang penulisan cerpen atau e-novel boleh comment ya,sebab sekarang Nurul nak tengok berapa banyak yang setuju untuk Nurul teruskan bidang nieyh.Terima kasih atas sokongan.

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Kahwin Muda

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 15:46 Komen : 1 Tag :
23/08/2016
Assalamualaikum !

Kredit to Blog Kerana Manisnya Epal from Mr.Google

Setiap wanita mengimpikan pasangan mereka untuk datang membawa lamaran kepada dirinya.Tetapi pada usia yang baru menginjak remaja adakah semua itu keseronokkan atau sebaliknya?Menghalalkan sesuatu perhubungan antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim adalah dituntut oleh agama Islam.Ini kerana untuk menggelakkan maksiat berlaku di antara pasangan tersebut.

Bila tamatnya pembelajaran SPM (18tahun) semua orang akan sibuk bertanyakan dimanakah ingin belajar?Tetapi jika seseorang induvidu itu tidak ingin meneruskan pembelajaran (terutama wanita) sesetengah induvidu pasti akan mencadangkan perkahwinan.Sebenarnya perkahwinan usia muda bukannya salah tetapi setiap pasangan yang ingin mendirikan rumahtangga pada usia muda mesti faham dan belajar sepenuhnya tentang tanggungjawab dalam rumahtangga.

Pada pendapat Nurul la kan,kahwin muda nieyh sebenarnya bukan paksaan.Kahwin nieyh biarlah rela dari kedua-dua belah pihak.Jangan hanya satu pihak sahaja beria-ria nak berkahwin sedangkan satu pihak lagi masih belum puas enjoy hidupnya.Tidak berjaya meneruskan pembelajaran bukan penamat bagi seseorang induvidu,mungkin ada rezeki lain yang telah ditetapkan oleh Allah.Kita sebagai hambanya hendaklah berusaha mencari rezeki itu.

Ramai kawan-kawan Nurul yang sama umur dengan Nurul yang sudah mendirikan rumahtangga dan sudah bergelar tunangan orang.Tahniah Nurul ucapkan buat diorg dan Nurul doakan diorg kekal sehingga ke Jannah.So apa pendapat korunk pasal kahwin muda nieyh?Kalau orang tanya Nurul Kenapa tak kahwin jea kalau dah tak boleh sambung belajar? Jawapan Nurul ialah Nurul belum puas hidup dengan keluarga Nurul lagi.Hahahahahaha senang jea jawapan Nurul.Buat masa sekarang Nurul tak terfikir lagi untuk berkahwin.My planing future to graduate my study first and make my family proud of me.After I get my job dan ekonomi Nurul stabil mungkin waktu itu baru Nurul fikir pasal nikah dan kahwin nieyh.

So share la dengan Nurul apa pendapat korunk pasal kahwin muda nieyh dan kepada yang dah berkahwin pada usia muda share la kehidupan korunk macam mana.Sebab Nurul tertanya-tanya macam mana kehidupan selepas kahwin pada usia muda.Sampai kita jumpa lagi pada penulisan Nurulyang seterusnya.Yang baik semua dari Allah dan yang buruk dari Nurul sendiri.Jumpa lagi semua bye.......

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^