Simple Header

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 21:42 Komen : 0 Tag :

Hari nie Nurul nak la bagi header percuma kat korunk semua tapi simple je tak cantik macam header orang lain.Sebenarnya Nurul buat header nie guna photoscape and gimp dan bukan guna photoshop sebab tu la tak menarik macam header orang lain tapi tak apa Nurul still nak bagi kat korunk jugak walau apa pun orang nak kata i don't care

height : 470 width : 970



         http://i1136.photobucket.com/albums/n493/nurputeriqairatul/cats1.png


           http://i1136.photobucket.com/albums/n493/nurputeriqairatul/cats2.png


            http://i1136.photobucket.com/albums/n493/nurputeriqairatul/cats3.png

Cara nak ambik mudah saja tak payah serabut kepala fikir just bgtau Nurul dalam kotak komen tu pun dah cukup.Okey wassalam...

p/s : jangan lupa credit Nurul okey 





A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Kerana Lipstick,anak dipukul sehingga mati

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 16:33 Komen : 4 Tag :

Assalamualaikum... "Mama, adik baru saja melukis pakai lipstik mama", itulah dialog anak perempuan kecil yang malang sebelum dipukul dengan kejam oleh mama. Setelah mendengarnya dialog itu diucapkan, ibu yang kejam itu mengamuk lalu memukul anaknya tanpa menghiraukan tangisan dan jeritan dari mulut kecilnya setelah melihat lipstiknya sudah tinggal separuh.

Setelah puas menlempiaskan emosinya, ibu ini tersedar bahawa anak perempuannya sudah tidak bergerak lagi. Dia pun mengoncangkan tubuh anaknya sambil menangis dan memohon agar anak perempuannya membuka matanya.

Tapi terlambat.... jantung anak perempuan itu telah berhenti berdengup. Dan saat sang ibu melihat kesan di selimut tempat tidur anaknya, disitu tertulis sebuah tulisan dengan lipstik merah yang tertulis: "Sayang Mama Sampai Bila Bila".


p/s : sayu hati bila baca

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Blockquote

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 15:38 Komen : 1 Tag :

Nak tahu cmner buad blockquote kat blogskins ?
jom follow me !

1.dashboard - template

2.cry code neyy :  a:link {


3.copy code neyy and paste di ATAS code  a:link {


blockquote {background:#ffffff;border: 3px solid #000000;padding: 13px;margin: 3px 3px;}
blockquote:hover {background: #ffffff;border-top: 3px solid #000000;border-bottom: 3px solid #000000;}

4.untuk background , korang boleh letak gambar . just tukar code background: #ffffff; kepade :


background: url(URL GAMBAR) repeat;

5.wrne biru , korg tukar sendiri .

6.preview - save template !

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Blog Archive

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 15:26 Komen : 0 Tag :


Tumblr_lqkbehhvln1qaukayo1_500_large

1. Dashboard > Template.

2. Paste code ni kat sidebar korang :
<center>
<select style="border: 1px solid #000000; padding: 4px; background:#BDBDBD; font-family: century gothic; font-size: 11px; color: #666666;  width: 100%; -moz-border-radius:5px 5px 5px 5px; -webkit-border-radius:5px 5px 5px 5px;"
onChange="location.href=this.options[this.selectedIndex].value;" value="GO" target="_blank">
<option selected="selected">Reverse to Past</option><BloggerArchives>
<option value="<$BlogArchiveURL$>"><$BlogArchiveName$></option>
</BloggerArchives>
</select></center>

3. Kalau jadi boleh Save ^^

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Automatic Open Link In New Tab

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 15:23 Komen : 0 Tag :


Tutorial kali ni untuk pengguna blogskins / classic template okay ;) Credits to : Faqihah Husni.


1. Dashboard > Template

2. Search code
<head>

3. Paste code ni bawah code yang korang cari tadi.
<base target='_blank'/> 

4. Preview dulu, kalau menjadi boleh Save Template Changes !

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

How To Use Cute Fonts

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 15:19 Komen : 1 Tag :

Assalamualaikum 


For Blogger Template User

 Cari fonts yang berkenan di hati di SINI.

 Click Quick-use.

 Scroll bawah sikit korang akan nampak macam ni. Copy code tu.
 Pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML

 Search code :
<head>

 Paste code yang korang copy tadi bawah code no. 5. Pastikan code tu adalah code pertama selepas <head>.

 Paste code ni di bawah .post-title { (untuk post title) atau .sidebar h2 { (untuk sidebar title).
font-family: 'NAMA FONT', cursive;

 Kalau jadi, boleh Save.

For Blogskins User

 Step 1 sampai 3 skip je okey, sebab sama je macam kat atas.

 Pergi ke Dashboard > Template.

 Search code :
<style type="text/css">

 Paste code yang korang copy tadi kat bawah tu.

 Paste code ni kat code Post Title atau Sidebar Title korang. Code blogskins lain-lain, so Nurul tak boleh bagi code Post Title dan Sidebar Title tu.

 Save kalau jadi :)

Cara senang ambil nama font

 Scroll bawah sikit lepas tekan Quick-use. Korang akan nampak macam ni. Copy code tu dan follow step seterusnya.

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Curved Border Picture

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 15:14 Komen : 0 Tag :
Hari nie Nurul nak ajar cara buat curved border picture.Jom kita buat sama-sama

1. Dashboard > Template.

2. Search code </style>

3. Paste this above the code :
img {
border-radius: 10px;
-moz-border-radius: 10px;
-webkit-transition: 0.5s;
}

img:hover {
filter: alpha(opacity=50);
opacity: .5;
-webkit-border-top-right-radius:20px;
-webkit-border-top-left-radius:20px;
-webkit-border-bottom-right-radius:20px;
-webkit-border-bottom-left-radius:20px;
-webkit-transition: 0.5s;
}

Biru : Curved picture sebelum hover.
Hijau : Curved picture semasa hover.
Merah : Kelajuan hover.
Bold : Opacity gambar semasa hover.

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Combine Status With Pages

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 15:09 Komen : 0 Tag :


wiedaTaylorSwift : Hey , adik . akak doakan awakk dapat 8A oke Aminnnnn . btw , tertarik dgn status tu Mcm mne awak gabungg kan Status + page tuh ? buad Tuto eahh
\Thanks kak :')/

Seriously, Nurul sendiri tak tahu macam mana boleh combine status dan pages macam tu. Masa first try dia asing je. And then Nurul padam dan buat semula, tak pasal-2 jadi gabung. Nurul biarkan je la, cantik jugak *perasan lebih. Tuto ni hanya untuk blogskins okey ;)

 Dashboard > Template

 Search code pages korang. Contoh Nurul punya :
<center><a class="navibar" onClick="document.getElementById('main').innerHTML=document.getElementById('read').innerHTML" title="Entry">Home</a>
<a class="navibar" onClick="document.getElementById('main').innerHTML=document.getElementById('not').innerHTML" title="Me">About</a>
<a class="navibar" onClick="document.getElementById('main').innerHTML=document.getElementById('rip').innerHTML" title="Tuto">Tutorial</a></div>

 Paste code ni di atas code tadi :
<div style="text-align:center; background:url(BG TITLE); border-top-left-radius:5px; border-top-right-radius:5px; color:FONT COLOR; width:60px; font-family:Tahoma; font-size:11px;">TITLE</div><div style="padding:8px; background:url(BG STATUS); border-top-right-radius:10px; border-bottom-left-radius:10px; border-bottom-right-radius:10px; opacity:100;"><marquee>YOUR STATUS</marquee></br>
<br>
\Tukar mana-2 yang patut/

 Preview dulu, kalau jadi Save Template Changes :)

P/S : Sorry kalau tak jadi .__.

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Changing Your Template To Blogskins

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 14:59 Komen : 2 Tag :

nurul guna template blogskins lah. Bukan template blogger tu. FYI, template ni susah sikit. Kena pandai main coding. Bukan nurul nak kata nurul terer bab coding-mengoding ni, but practise makes perfect, right?

 Pergi ke website blogskins.

 Pilih mana-mana blogskins yang berkenan di hati.

 Scroll bawah tu korang akan nampak macam ni.

 Code blogskins tu akan di save ke dalam folder korang.

 Sekarang, pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML. Scroll bawah tu korang akan nampak macam ni.

 Klik OK.

 Buka code blogskins dalam folder korang tu > Copy semua.

 Delete semua code kat dalam kotak Template > Paste code blogskins.

 Save Template Changes.

P/S : Tanya kalau tak faham. Berbelit sikit nurul buat tuto >.<

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Letak Widget Follower

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 23:30 Komen : 5 Tag :

Nurul mintak maaf pada cik mun kerana slap buat tuto maaf ye.Kali nie Nurul nak buat tuto pasal letak widget follower jadi jom kita buat sama-sama

Pergi ke link nieh http://www.google.com/friendconnect/admin/tos/



Nampak gambar tuh?Ok click yang dipetakkan tuh

Nanti keluar lah macam nieh


Ikutlah apa yang tertera dalam gambar

Macam dalam gambar bawah nieh


Yaa copy code-code tuh dan paste lah kat section yang korunk nak

Preview kalau menjadi silalah save :)

Selamat mencuba okey ^_^





A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Tutorial Button Follow Dan Dashboard *Blogskin

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 22:58 Komen : 2 Tag :

Tuto nie direquest daripada cik mun kita untuk semua pengguna blogskin jadi apa tunggu lagi jom kita mula buat tuto let's go blogger

1. Dashboard > Template.

2. Search code <head>

3. Paste this below the code :
<div style="position: static; top:0px; left: 0px; width:13%; position:fixed; padding:3px; background:url(URL BG); border:1px dotted #000000; border-radius:6px; color:#2E2E2E; font-size:11px; -moz-border-radius: 10px; -webkit-border-radius: 10px;">
<center><a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=YOUR BLOG ID">+ Follow</a> | <a href="http://www.blogger.com/home">♥ Dashboard</a></div></center></div>

4. Change the bold words :)
This tutorial is for blogskin user only :)

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^