Give Away by Syalyn : Kite nak raya

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 16:38 Komen : 1 Tag :




Nak join klik SINI

Nurul TAG semua follower kesayangan Nurul

Date line 13 Julai 2012 11.59 p.m.

Jom join ramai-ramai !!

nota hijau : Jom ramai-ramai kita meriahkan segmen Nurul klik SINI

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Tempahan Cupcake by Blouse Closet

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 16:22 Komen : 0 Tag :


Hai semua apa khabar sihat tak ??? kalau sihat tu alhamdulillah la ye.Okey hari nie sedang Nurul asyik mencari sponser ada seorang akak nie mintak Nurul buat entry pasal kek cupcake yang dia jual melalui alam maya.Kek cupcake akak nie comel dan cantik-cantik belaka kalau dah comel tu mesti la sedap btoi tak.Bagi sesiapa yang nak buat birthday atau majlis apa-apa saja dan sedang mencari kek boleh lah tempah dekat akak nie gerenti puas hati tapi jangan la pulak esok nak buat majlis baru hari nie p tempah memang tak sempat la akak tu nak buat.Apa salahnya tempah awal lagipun mesti hasilnya memuaskan.Nak tengok kek-kek cupcake yang akak tu buat kalau nak jom zoom kat bawah nie


Sedapnya meleleh air liur Nurul


Cantik nya kemas dan teratur susunannya


Wow warna hijau sama macam warna blog Nurul


Nie kalau arnab tengok mesti dia suka gila mesti dia nak tempah banyak-banyak


Nie kalau budak-budak nampak gerenti berebut 

Dah tengok cantik tak ?? kalau dah tengok cantik tu mesti la sedap untuk membuat tempahan anda boleh lah  PM akak nie >> Akak Cupcake << dan yang pasti harganya murah.Jadi tunggu apa lagi jom kita tempah banyak-banyak untuk raya yang bakal menjelang nanti.

nota hijau : meleleh air liur Nurul waktu buat entry nie

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Kad Raya Alam Maya Kepada Semua Komenter Di Facebook

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 22:03 Komen : 2 Tag :


Sebenarnya tadi Nurul ada tanya kat dalam group facebook sapa yang mahu kad raya alam maya dan terhad hanya kepada 10 orang sahaja tetapi yang nak nya tidak sampai 10 orang hanya beberapa orang sahaja itu pun sudah memadai.Sambil korunk tengok kad raya alam maya Nurul yang telah Nurul hadiahkan kepada diorg tu apa kata kita blogwalking blog depa semua lepas tu kita follow p ramai-ramai biar depa kenal blogger-blogger kat Malaysia nie baru terkejut kod (jangan marah main-main saja kalau marah nanti kenal jual) dan kad raya alam maya yang pertama ialah jeng jeng jeng










Okey dah siap diorang punya kad raya jadi tunggu apa lagi jom kita follow diorang semua.

nota hijau : kepada semua yang dapat kad raya alam maya Nurul nie semua Nurul dah follow kecuali ummi kalsum puas Nurul cari butang follow tapi tak jumpa harap korunk suka dengan hasil kerja tangan Nurul.Untuk ambil klik sebelah kanan nak klik save image as... kemudian save la dalam komputer korunk.Jangan lupa follow Nurul balik







A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Penghargaan Buat Kak Lyssa

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 17:40 Komen : 1 Tag :


Jutaan terima kasih sebab Kak Lyssa sudi follow blog Nurul yang tidak seberapa nie sebenarnya dah lama tunggu saat nie tapi tak nak la jadi macam angan-angan mat jenin jadi Nurul kuburkan saja impian untuk melihat akak Lyssa follow blog Nurul nie.Alhamdulillah kerana berkat kesabaran dan penantian yang tidak ada penghujung akhirnya kak Lyssa sudi jugak follow blog Nurul nie terima kasih sangat-sangat kak Lyssa sebab sudi lagi untuk menjenguk blog yang tidak seberapa nie.


Tanda ucapan terima kasih Nurul kepada kak Lyssa
nota hijau : Harap penghargaan yang tidak seberapa nie bermakna buat kak Lyssa Insya-Allah kalau ada masa nanti Nurul akan buat kad raya alam maya dekat kak Lyssa selamat berpuasa jangan ponteng-ponteng.


A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Terima Kasih Abang Apyzz

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 17:21 Komen : 0 Tag :





Nampak tak doodle kat atas nie kalau tak nampak klik la untuk tumbesaran doodle nie diberi kepada Nurul atas sebab hari tu Nurul masuk segmen Abang Apyzz.Doodle memang cantik sama macam warna yang Nurul nak terima kasih Abang Apyzz lain kali buat lagi (n_n)



A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Biar Betul !!

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 14:54 Komen : 2 Tag :



Korunk nampak tak gambar kat atas tu kalau tak nampak klik untuk tumbesaran.Korunk percaya tak dengan apa yang korunk nampak kalau korunk semua tak percaya Nurul triple tidak percaya nak tau sebab apa Nurul tak pernah sangka yang Kak Lyssa sudi follow blog Nurul yang tidak seberapa nie agak syahdu la jugak =') apa pun terima kasih Kak Lyssa sebab sudi follow blog Nurul nie.

Sapa yang tidak kenal Kak Lyssa angkat tangan laju-laju meh sini Nurul nak tengok sikit kalau tidak kenal tu macam nak percaya dengan tidak je kat orang yang tidak kenal tu.Nurul mula kenal blog Kak Lyssa pada hari Khamis tapi tahun dan masa tu Nurul tidak ingat la pulak sebab time tu blog Nurul tak ada follower lain la macam sekarang walaupun sikit tetapi sudah memadai daripada tak ada terus betul tak ???

Pada mulanya Nurul tak pandai nak hias blog nie nak tempah orang untuk edit time tu baru darjah berapa duit poket pun tak cukup lagi lain la sekarang dah sekolah menengah mesti duit penuh saja kan sebenarnya duit penuh tu tak la sangat tapi cukup la untuk beri sedikit kepada barang peribadi Nurul nie.Selepas kenal Kak Lyssa Nurul mula belajar cara hias blog dan sedikit demi sedikit akhirnya Nurul boleh cantikkan blog Nurul yang tidak seberapa nie tapi tidak boleh tandingi blog Miss Z,Kak Lyssa dan Kak Nabila Medan.

Apa pun Nurul still bersyukur kerana dengan kemahiran teknologi yang Nurul ada (ewah) Nurul dapat hias blog Nurul dengan berpandukan tutorial dan tunjuk ajar Kak Lyssa.Akhir kata terima kasih sangat-sangat akak Lyssa kerana sudi follow blog Nurul yang tidak setanding blog orang lain ini =')..

nota hijau : Semoga kak Lyssa mendapat lebih banyak ilmu pengetahuan daripada blogger-blogger yang lain dan doakan kejayaan Nurul dalam PMR =')


A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Kad Raya Alam Maya Kepada My Idol,Miss Z

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 21:20 Komen : 0 Tag :


Alhamdulillah syukur nikmat kepada Allah subhanahuwataala kerana dengan limpah kurnia-Nya Nurul dapat menaip lagi untuk entry seterusnya.Tadi bukak puasa korunk semua makan apa kalau Nurul makan bihun goreng je jiran yang beri petang tadi.Okey korunk nak tahu apa itu kad raya alam maya,kad raya alam maya nie ialah kad raya yang kita buat guna komputer dan postkan kat orang yang kita suka macam header tu ha tapi header tu umum yang nie hanya kita tuju kat seseorang.

Kad raya alam maya kali nie akan Nurul hadiahkan buat my idol,miss z kenapa Nurul kata miss z tu idol Nurul nak tahu kenapa okey sebabnya miss z pandai membuat entry yang mampu memikat hati Nurul yang agak cerewet nie dan lagi satu blog miss z simple dan kemas pandai miss z susun gadget dia.Kadang-kadang ada sesetengah blog tu bukan tidak cantik lagi menawan  tapi diorg tidak berapa pandai nak susun gadget dengan churp churp nya dengan twitter nya dan macam-macam lagi la yang membuatkan Nurul tidak terpikat kepada blog diorg.

Warna blog dan tema yang dibuat oleh miss z setiap kali dia tukar template memang cantik dengan warna nya yang lembut dengan header nya yang simple lagi mengancam tu membuatkan Nurul lagi bersemangat nak jadi seorang blogger macam miss z.Sikap peramah dan blogwalking miss z tu jugak lah mungkin yang menyebabkan miss z ramai follower dan peminat.Kepada miss z keep it up!! jangan risau lagi empat tahun atau lima tahun miss z jugak boleh terkenal hanya dengan menjadi blogger sama macam Ben Ashaari juga Lyssa Faizureen.Chaiyok dan jangan mudah mengalah =')

Nie Kad Raya Alam Maya daripada Nurul kepada Miss Z - Hope suka 


nota hijau : maaf ye miss z kalau kad raya nie terlalu awal untuk diberi bukan apa takut raya nanti tidak sempat kerana Nurul nak menduduki PMR doakan kejayaan Nurul erk =')


A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Tazkirah Ramadhan 30 saat (2)

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 20:41 Komen : 0 Tag :


Bulan Ramadhan penuh isi dan anugerah kurniaan Allah. Antara yang paling agung adalah ibadah berpuasa yang menjadi rukun dan tiang ugama Islam. 
Kebesaran ibadah puasa begitu jelas sehingga kita sering memanggil bulan Ramadhan itu sebagai bulan puasa, sehinggakan pula, ia kadang-kadang menjejaskan peluang kita untuk melihat kelebihan isi-isi lain di bulan Ramadhan yang juga besar rahsianya.
Bagaimanakah ibadah puasa itu dipilih Allah sebagai rukun ugama yang wajib kita sempurnakan? Apakah hikmah tersembunyi sehingga ia menyamai ibadah solat dan haji yang begitu jelas bentuk dan cara perlaksanaan kedua-duanya di dalam menunjukkan rasa ketaatan dan ketundukan kepada Allah yang tertera pada sujud, ruku’, tawaf, sa’ie dan seumpamanya? Bukankah puasa itu lapar dan lapar itu meletihkan, manakala letih itu mencambahkan rasa malas dan enggan? Bukankah rasa malas itu mendorong untuk meninggalkan ibadah?
Itulah zahirnya. Sebabnya adalah kerana kita melihat dari sisi yang senget dan serong.
Para ulama kita memperincikan hikmat yang pelbagai berdasarkan kefahaman dari pengajaran al Quran dan sunnah al Rasul صلى الله عليه وسلم, juga pengalaman menakjubkan hasil ibadah puasa yang dilaksanakan. Satu penjelasan yang menarik adalah;
Pelbagai makhluk Allah diciptakan hanyalah samada bercirikan sifat atasan, kelangitan dan kemalaikatan atau ia bercirikan sifat bawahan, ketanahan dan kehaiwanan. Apabila Allah memulakan penciptaan manusia melalui penciptaan nabi Adam عليه السلام, maka ia adalah penciptaan yang unik dan yang pertama kali!
Nabi Adam memiliki ciri langit dan ciri tanah. Ciri malaikat dan ciri haiwan. Ia adalah gabungan unsur ruh dari kehidupan di langit dan unsur jasad daripada tanah dari kehidupan di bumi. Ruh memiliki ciri-ciri ketinggian dan sifat-sifat ketuhanan. Ia mendambakan ibadah, kesucian, kemuliaan, kekuatan, keamanan dan kerahmatan. Manakala jasad pula memiliki ciri-ciri lemah dan kenafsuan. Ia mendambakan keseronokan menggali kenikmatan di bumi, mengisi nafau perut, nafsu serakah seks dan paling meruncing, ketamakan dan kekuasaan di muka bumi.
Keunikan inilah yang gagal difahami oleh para malaikat saat Allah memperkenalkan ciri kejadian makhluk baru yang akan memegang amanah kekhalifahan di muka bumi. Malaikat melihat Adam sebagai memiliki sifat-sifat gelora kebinatangan yang suka membunuh dan merosakkan kehidupan. Ia terlupa kelebihan dimiliki Adam yang terserlah pada makhluk langit bernama ruh.
Bagaimana Adam dan zuriatnya memikul amanah agung ini? 
Bersambung..

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Cute MP3 Player For Blog

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 21:02 Komen : 3 Tag :


                                                                                                                                       Assalamualaikum  

Tutorial kali nie di minta oleh adik Ieyla nak tau tak macam mana rupa MP3 player tu kalau nak tau jom tengok gambar kat bawah nie


Okey nampak tak yang Nurul buat kotak merah tu yang tu la orang panggil MP3 player cara nak buat dia mudah saja jom kita buat sama-sama

First step..masuk link [ SINI ] .. nnti automatik akn keluar mcm gambar bawah nie :
 
ikut step

1. mula-mula klik generator mcm gmbar yg bernombor 1..

2. customize colour mp3 untuk bgcolour, loading colour,button colour, slide colour ....
klik [ SINI ] untuk kod colour

3. autoplay ..kalau 1 mknenye automatik..kalau 0 utk manual player..

4. untuk letak kod mp3 korang...korang kena gantikan yg baru..nk cari kod mp3..
sila klik [ SINI ] dn automatik akn keluar mcm gambar bawah nie :



5. taip tajuk lagu yg korang nk kat search bahagian atas sekali tuh.. contoh macam eyra nk lagu penakut..dh taip,klik enter..nnti automatik akn keluar list lagu tersebut kat bahagian bawah..then klik salah satu lagu tersebut untuk ambil kod lagu yg korang nk dn automatik akn keluar mcm nie :
 

6. Lepas tuh ade nmpak tak bahagian HTML Embed ..? korang copy semua kod kat dlm  HTML Embed tuh dn pastkan kat mane-mane mcm microsoft word office ke..sebab kita nk ambil based kod lagu tersebut sahaja...then korang cari lah kod tersebut yg seakan mcm nie :

http://irondj.net/mix/file/14816/Yuna_-_Penakut.mp3

7. Kodyg sebenar panjang.so,cari dgn berhati-hati ye..pastikan kod url tersebut ade tajuk lagu yg korang nk tuh..kalau dh dapat,copy URL lagu tersebut dn pastekan pada mp3 player tadi.. (paste pd yg bernumber 4 )


 

8. Copy semua kod pada HTML code dan pastekan pada mne-mne bahagian blog korang...

siap :)





A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Tazkirah ramadhan 30 saat (1)

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 12:27 Komen : 0 Tag :



Umat Islam memulakan sambutan hangat malam pertama bulan Ramadhan yang penuh keberkatan dengan akur dan patuh kepada larangan baginda nabi صلى الله عليه وسلم daripada berpuasa pada hari terakhir bulan Syaaban. 
Ertinya, hendaklah puasa sunat di bulan Syaaban tidak bersambungan ke awal Ramadhan, bahkan wajib dipisahkan walau satu hari di antara dua puasa yang berlainan darjat itu. Mari meneliti kecantikan larangan baginda:
1) Agar diketahui oleh setiap yang beriman bahawa antara perkara sunat dan fardhu itu adalah jarak yang tak terukur, berpisahan antara kedua-duanya sehinggakan mereka dapat merasa dan mengesan betapa besarnya ibadah fardhu puasa di bulan Ramadhan. Ia tidak sama kesan, pahala dan kemanisannya berbanding puasa sunat.
2) Agar jumlah sempurna hari Ramadhan (29 atau 30) itu diketahui dan dilaksanakan sesempurnanya tanpa keliru dan samar. Apabila Allah telah menentukan masaNya yang tetap, maka pengurangan atau penambahan oleh manusia adalah tanda enggan, ingkar dan mempermainkan hak Allah. Justeru selang sehari antara dua jenis puasa yang berlainan itu adalah tanda ketaatan untuk tetap dan berhemnti pada setiap kalimah dan ayat Allah yang berfirman ke atas hambaNya.
3) Agar termeteri satu keseragaman yang indah di antara larangan berpuasa di hujung Syaaban dengan penantian anak bulan Ramadhan dengan larangan puasa di hari raya ‘Eidul Fitri, iaitu sebaik sempurna jumlah hari bulan Ramadhan dengan kehadiran anak bulan Syawaal. Maka semakin jelaslah kekuatan dan kemuliaan bulan Ramadhan yang diangkat tinggi darjatnya oleh Allah berbanding bulan-bulan yang lain.
4) Agar menjadi latihan buat setiap yang beriman agar tidak melampau di dalam beribadah sehingga melintasi garis sunnah al Rasul صلى الله عليه وسلم. Baginda sentiasa memantau dan menegur kesungguhan para sahabatnya di dalam mencari ridha Allah agar berpegang pada sunnah baginda dan tidak mencipta kependitaan yang direka-reka yang tidak pun difardhukan ke atas mereka. Larangan puasa pada ‘hari syak’ di hujung Syaaban dengan itu, adalah juga selari dengan larangan berpuasa sepanjang masa melebihi ibadah puasa terbaik oleh nabi Daud alaihissalam.
5) Agar ibadah bersahur dan berbuka pada 1 Ramadhan adalah paling manis, seindah ‘malam pertama’.
Selamat menyambut malam pertama Ramadhan dengan penuh rasa syukur dan taubat. 
Tuhanku, terimalah taubat dan kembaliku kepadaMu..

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Segmen : Jom Blogwalking Di Bulan Ramadhan

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 11:20 Komen : 8 Tag :



Nak Join ?? Klik SINI

Tag ??

http://lovoiustory.blogspot.com/
http://misszberceloteh.blogspot.com/

Tunggu apa lagi jom ramai-ramai kita join !!

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Puasa Dan Kesihatan

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 20:57 Komen : 1 Tag :





Bagi tujuan itu, Islam menetapkan adab ketika berpuasa supaya ibadat mereka itu mendapat keberkatan dan mencapai tujuannya. Adab itu juga seiring dari segi perubatan dan kesihatan.

Dari segi perubatan atau kesihatan cara puasa yang tidak berkesan seperti:

·  Makan terlalu banyak sewaktu sahur dan berbuka.

·  Makan terlalu banyak daging, terutama bagi penghidap batu karang, gout dan alahan.

·  Mengulangi makanan sepanjang malam.

·  Kurang minum air pada malam hari atau lebih minum air semasa makan.

·  Tidur selepas kenyang makan.
 
Amalan yang seperti di atas boleh mengikis manfaat dan tujuan berpuasa. Mereka juga akan berasa letih dan mungkin mengalami pelbagai masalah kesihatan daripada amalan itu.

Puasa berjaya adalah yang diamalkan mengikut sunnah Rasulullah. Puasa berjaya akan membuahkan keadaan rohani dan jasmani yang dinamik, bersih dan diperbaharui!

Apa yang di perlukan ialah kawalan yang baik sewaktu berbuka dan bersahur.

Ketika berbuka, sebaiknya makanlah makanan yang senang hadam, mengandungi serat dan dalam kadar sedikit. Amalan Rasulullah memakan tamar adalah baik sebab ia mengandungi karbohidrat tinggi, di samping asid amino, antaranya triptofan yang didapati boleh menenangkan perasaan.

Untuk mengawal apa yang dimakan, perlulah bersederhana dalam menghidang juadah berbuka atau bersahur. Jika banyak yang dihidang dengan aneka jenis dan rasa, tentulah sukar untuk mengawal apa yang ada di depan mata. Ambil peluang bulan puasa ini untuk berjimat belanja, hadkan jenis dan makanan.

Begitu juga dengan air minuman. Sediakan air minum daripada bahan semula jadi. Elakkan gula putih, sirap, pewarna dan perasa tiruan dan gantikan ia dengan gula merah, madu lebah dan jus buah asli.

Sediakan air yang yang ditambah dengan kembang semangkuk dan biji selasih serta getah anggur. Ini kerana makanan ini mencuci usus dan menyenangkan buang air besar.

Elakkan juga kopi dan teh kerana minuman ini mempunyai kafein yang boleh memberi terlalu banyak rangsangan kepada saraf dan jantung ketika berpuasa. Kafein juga memberi rangsangan kepada bahagian perut yang menyebabkan asid hidroklorik berlebihan dan ini akan menyebabkan keadaan gastritis.

Protein binatang adalah makanan yang paling kompleks dan susah hadam. Ia juga makanan yang mempunyai kandungan bahan buangan yang paling banyak. Keadaan ternakan dan cara yang diamalkan sekarang menyebabkan protein binatang menjadi bahan yang paling tercemar dengan kimia dan pelbagai jenis racun, termasuk kuman, hormon, antibiotik dan logam berat serta racun serangga.

Oleh kerana antara manfaat puasa ialah bahawa badan dapat mengeluarkan bahan racun yang kian lama terselit dalam lemak, daging, hati dan buah pinggang, wajar kita meminimumkan memakan protein haiwan ketika berpuasa.

Protein haiwan boleh digantikan dengan protein sayur dalam bentuk kekacang seperti kacang dal, soya, hijau dan merah, walaupun protein dalamnya tidak lengkap. Dengan mempelbagaikan sayuran dan mencampurkan jenis yang dimakan, ia akan melengkapkan antara satu sama lain.

Puasa yang berjaya dari segi kesihatan melalui tiga fasa iaitu:-

·  Fasa pertama (dua hingga tiga hari)

– Perut lapar, badan letih dan cepat marah (kadar glukos dalam darah rendah).

Pada fasa pertama inilah orang berpuasa terasa amat terduga dan paling susah hendak dilalui. Ini kerana pada masa ini, badan belum terbiasa dengan keadaan perut kosong dan rutin baru yang diamalkannya.

·  Fasa asidosis. (tiga hingga 14 hari)

– Kurang selera makan, nafas berbau, lidah menjadi ‘putih’ atau ‘berdaki’, badan lesu.

Fasa ini tidak berapa terkesan sebab cara puasa yang diamalkan ialah puasa separuh masa dan makan minum separuh masa. Jika kita terlalu sedikit makan, fasa ini akan dikesan dengan nyata.

·  Fasa ketiga (14 hari hingga akhir puasa )
– Lidah jadi bersih, nafas hilang berbau, selera makan baik, tenaga mula pulih dan kadar glukos kembali normal.

Pada fasa ini, mental, emosi dan badan semakin ‘optimum’ dan anda menjadi seperti orang baru.

Keadaan puasa begini hanya dicapai oleh mereka yang benar-benar mengawal makan dan minum supaya proses ‘asidosis dan ketosis’ dalam badan berjalan lancar.

Wali Allah mencapai peringkat spiritual yang tinggi kerana ketajaman ‘mata hati’ mereka kerana puasa yang mencapai matlamatnya.


A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Segmen: Kenangan Ramadhan

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 20:39 Komen : 1 Tag :


Alhamdulillah sehingga kini Nurul masih diberi kesempatan untuk bernafas dan menunaikan solat terawih.Sebeum pergi nie Nurul nak la masuk satu segmen jadi segmen yang menjadi pilihan kali ini ialah Segmen: Kenangan Ramadhan kalau nak join jugak klik sini okey >>ZIKIR<<


Kenangan yang Nurul tidak dapat lupakan ialah waktu Nurul start puasa dulu iaitu waktu Nurul berumur 5 tahun tadika lagi tu.Time tu umi Nurul janjikan hadiah jika Nurul puasa penuh tapi Nurul puasa hanya 3 minggu je lagi seminggu tidak dah sebab nak raya awal.

Nama : Nurul Fatihah Binti Shahronizam
Warna doodle : Hijau

TAG ??

SEMUA FOLLOWER BLOG NIE



A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Lafaz Niat Puasa dan Kelebihan Bulan Ramadhan

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 13:35 Komen : 0 Tag :


Alhamdulillah sehingga tahun ini dan hari ini Nurul diberi kesempatan untuk bernafas lagi bagi menjalani bulan puasa pada tahun ini.Sebelum itu Nurul ingin beritahu yang Nurul akan membuat sedikit tazkirah bagi santapan rohani umat Islam dan bukan Islam harap apa yang Nurul rancangkan ini mendapat keberkatan amin.Sebelum Nurul memulakan tazkirah marilah kita bersama-sama berselawat ke atas Nabi dan kalau Nurul ada salah atau silap disepanjang tazkirah ini bolehlah rakan-rakan perbetulkan.Tazkirah Nurul kali ini bertajuk LAFAZ NIAT PUASA DAN KELEBIHAN BULAN RAMADHAN 

Lafaz niat untuk sebulan :
niat puasa sebulan
Ertinya : Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta’ala
Lafaz niat untuk harian :
niat harian puasa ramadhan
Ertinya : Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala
Lafaz doa ketika hendak berbuka :
lafaz doa berbuka di bulan ramadhan
Ertinya : Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.
Lafaz doa selepas berbuka puasa :
doa selepas berbuka puasa
Ertinya : Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.

Ramadhan merupakan bulan yang diberikan begitu banyak ganjaran dan nikmat oleh Allah S.W.T kepada hamba-hambanya.Waktu hampir ketibaan bulan Ramadhan di UIAM memang aku perhatikan suasananya berlainan dan disambut meriah,serupa macam nak hari raya Aidilfitri. Tahun ni sedikit berbeza sebab sebulan Ramadhan ni aku akan berada di rumah.
Antara kelebihan-kelebihan bulan Ramadhan yang umumnya diketahui :
  • Bulan keampunan yang penuh berkat untuk hamba-hambaNya yang tidak pernah lari dari kesilapan dan dosa.
  • Diturunkan satu malam yang istimewa iaitu Lailatul Qadar dimana malam yang lebih baik daripada 1000 bulan. Digandakan pahala amalam pada malam tersebut.
  • Diturunkan petunjuk bagi manusia iaitu Al-Quran pada bulan Ramadhan.Oleh itu kita digalakkan untuk memperbanyakkan serta menggandakan bacaan Al-Quran beserta maksudnya di bulan Ramadhan nanti.
  • Ditutup pintu neraka dan dibukakan seluasnya pintu syurga.
  • Syaitan tidak dapat menghasut manusia pada bulan Ramadhan.Namun jika masih ada kejahatan yang dilakukan ia berpunca dari nafsu diri sendiri.Mohonlah keampunan Ilahi di bulan Ramadhan yang mulia itu.
  • Kegembiraaan orang yang berpuasa dengan ikhlas ketika Ramadhan ialah bila tiba waktu berbuka puasa kerana dia dapat menghalang dirinya daripada melakukan kejahatan.
Terdapat banyak lagi kelebihan di bulan Ramadhan nanti. Jika kita lihat maksud puasa di bulan Ramadhan itu sendiri ialah menahan diri daripada makan dan minum dari terbit fajar sehingga terbenam matahari serta perkara-perkara yang membatalkan puasa. Dianjurkan oleh umat Islam untuk tidak melakukan maksiat,tidak mengumpat serta lain-lain perkara yang boleh mengurangkan pahala puasa itu sendiri walaupun kita tidak makan dan minum di siang hari.
Jadi sama-sama kita saling ingat-mengingati,memohon keampunan Ilahi atas dosa-dosa yang dilakukan sebelum ini. Jangan leka sangat dengan persiapan hari raya, raikan juga ramadhan ini sebaiknya.Selamat menyambut ketibaan Ramadhan Al-Mubarak kepada seluruh umat Islam. :)

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

jquery back to top

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 21:36 Komen : 0 Tag :


Malam nie Nurul ingat nak bagi freebies tapi Nurul malas gila nak buat jadi Nurul cari melalui blog orang lain kali nie Nurul nak bagi freebies buatan akak dysha jadi tunggu apa lagi jom kita terjah

dashbord >> page element>> add a gadget >> HTML/javascript


<a style="display:scroll;position:fixed;bottom:5px;right:5px;" href="#" title="Top"><URL IMAGE" /></a>


merah:  masukkan URL gambar  yang korang suka


kalau malas nak cari, sya ada buat freebies.. please grab it dengan suka hati


use CTRL + C



http://i.imgur.com/8V3vN.png





http://i.imgur.com/bfITp.png



http://i.imgur.com/SQP60.png



http://i.imgur.com/2btgO.png



http://i.imgur.com/GcT3K.png



http://i.imgur.com/qJgh4.png



http://i.imgur.com/1Wrvv.png



http://i.imgur.com/xMgf6.png



http://i.imgur.com/GSmMH.png



http://i.imgur.com/XbPJF.png



http://i.imgur.com/QLbdL.png

credit to kak dysha



A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^