TUTORIAL : CARA GUNA NEW EDIT HTML TEMPLATE

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 14:51 Komen : 3 Tag :
Fungsi Code pada anak panah ( ► 
 1. Template > Edit HTML > tertera banyak code macam nie :
2. Scroll ke bawah ada nampak tak anak panah sebelah nombor ? contoh : 29 Click pada  nanti akan tertera code biasa yang korunk buat edit blog tuh..
3. Jadi boleh lah edit blog macam biasa...




Kotak Seacrh/ CRTL+F Edit Template
 Dulu kita pakai kotak search bila CRTL+F , akan keluar pada bahagian atas kanan blog kita kan , tapi kotak search untuk Edit Template yang baru korunk kena tekan pada box edit template dulu baru tekan CRTL+F... akan tertera kotak search dalam code edit Html Template , Refer gambar untuk lebih jelas..
Untuk Edit html Template yang baru dah takperlu Tick Expand Widget  lagi, sebab semua code dalam tuh sudah pun expand .. harap maklum . Jadi korunk boleh edit macam biasa saja ... =D
Selamat Berbloogg dan Meng'Edit' !

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Kenapa Manusia Sering Diduga ?

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 11:50 Komen : 3 Tag :


Selamat pagi.

Salam Jumaat kepada semua pembaca muslimin dan muslimat.Tajuk kita hari ini amat sesuai dengan hari ini.Di sini Nurul nak kongsi tentang masalah yang sering manusia mengeluh iaitu "Kenapa aku yang kena uji kenapa bukan orang lain ?"Pertanyaan nie selalu kita dengar atau nampak dalam novel atau dalam drama melayu.

Sebenarnya tanpa kita sedari kita pun selalu mengeluh bila ada masalah yang tak dapat kita selesaikan.So hari nie jom kita kupaskan lebih mendalam kenapa manusia sering diuji oleh Allah SWT padahal kita tidak tahu sebab apa Allah SWT uji kita sedemikian.Jika kita fikirkan kembali,Allah SWT memberi kita rezeki yang melimpah ruah tapi pernah kah sekali pun kita ucap "Alhamdulillah,terima kasih atas rezeki-MU hari ini."Kita tidak pernah hargai apa yang Allah SWT beri kepada kita tetapi kita selalu marah atau mempertikaikan sesuatu itu selepas Allah SWT ambil kembali.

Allah SWT uji kita sebab Dia sayangkan kita.Allah SWT nak hapuskan semua dosa-dosa lama kita sebab tu dia uji kita.Manusia bila dia kaya-raya dia lupa pada Allah SWT tapi bila susah cepat-cepat dia ingat Allah SWT.Setuju tak ?Bila kita diduga cepat-cepatlah ucap "Astagfirullahalazim" atau buat solat sunat taubat.Ini semua adalah salah satu cara untuk kita hapuskan dosa silam kita.Allah SWT tu Maha Pengampun dan Maha Mengasihani jadi jangan nak risau.Insyaallah kalau kita taubat bersungguh-sungguh Allah SWT pasti akan mengampunkan kita.

Yang baik itu datang dari Allah SWT yang buruk itu datang dari Nurul sendiri.Sama-samalah kita renung kesilapan masa lalu supaya kita dapat berubah menjadi lebih baik.Salah silap Nurul minta ampun dari hujung rambut sampai hujung kaki.Sehingga kita berjumpa lagi wassalam ....


A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

School Holiday.Where You Go ? Part 2

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 14:43 Komen : 3 Tag :

Selamat petang semua.

Okey sebelum kita mulakan "percutian" alam maya kita apa kata kita ucapkan tahniah dulu buat akak Karen kerana telah berjaya memenangi SEGMEN 2 HOURS anjuran Nurul pagi tadi.Sebenarnya akak nie cadangkan kita supaya pergi Cameron Highland.Wow,I love it.

  1. Dah banyak kali singgah blog comel nie.
  2. Tema blog akak manis nie ialah hijau dan binatang peliharaan dia ialah panda.
  3. Loading blog akak nie okey sangat.
  4. Susunan widget okey kemas dan tersusun.
  5. Akak Karen ada menjalankan perniagaan kraf tangan.Jadi sesiapa yang nak tempah boleh klik header panda dekat atas tu.
Nota Nurul kepada akak Karen : Semoga perniagaan akak berjalan lancar.Dan Nurul harap rezeki akak melimpah ruah.

Jalan-Jalan Kita Minggu Ini ialah Cameron Highland :

Jom kita tinjau apa yang special di Cameron Highlands nie.

Cantiknya !! Buat seketika Nurul terpegun dengan keindahan alam ciptaan Allah SWT.Hijaunya membuatkan mata ini sejukje memandang.


Tengok tu bunga-bunga dia yang segar bugar tu.Wah kalau duduk dekat sana terus pun Nurul sanggup.Serius cantik gila.


Kepada penggemar buah-buahan dan sayur-sayuran apa kata korunk pergi sana je ada untung boleh dapat makan fresh daripada pokok.Pergh sedap gila.Terliur dah nie.


Nagi mereka yang tak pernah pergi dan teringin nak pergi di sini Nurul ada sertakan peta untuk korunk semua pergi sekali.

Dekat sana udara dia memang nyaman giler.Walaupun Nurul dah pergi banyak kali keinginan untuk pergi tu still ada so tak sia-sia la korunk pergi sana.Ketenangan dapat keseronokkan pun dapat.Sehingga kita berjumpa lagi di SEGMEN : School Holiday.Where You Go ? Part 3




A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Review Blog Milik Filzah

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 22:10 Komen : 1 Tag :
Selamat malam semua.

Oket malam nie ada lagi 1 orang blogger bertuah yang bakal direview oleh Nurul.Semua ini berkat daripada dia masuk Segmen 10 Minutes dalam page Nurul semalam.


  1. Dah banyak kali berkunjung ke blog adik manis nie.
  2. Susunan widget blog dia memang okey.Kemas,simple dan teratur.
  3. Loading blog dia pun okey,tak ada lembap macam siput sesat.
  4. Nurul berkenan dekat header dia,cantik sangat.
  5. Warna tema pink.Sebenarnya ramai blogger wanita yang pilih warna tema pink tapi tak salah kalau cuba warna lain juga biar blog kita tu bertukar warna baru la orang masuk ceria je.
  6. Filzah ada menganjurkan 1 Segmen.Jadi sesiapa yang nak join boleh klik header atas tu.
Buat masa nie itu saja yang Nurul nak komen pun.Apa pun just keep it up okey !! Esok ada entry khas iaitu SCHOOL HOLIDAY.WHERE YOU GO ?.Sebenarnya entry tu Nurul dah buat lain hari tapi tak salah kalau nak cerita pasal tempat lain pulak kan ?

Good Night !! Tidur nyenyak !!


A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Review Blog Arifah Lee Dan Hafizah Zainal Abidin

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 18:08 Komen : 2 Tag :

Selamat petang semua.

Buat pengetahuan semua beberapa minit yang lepas Nurul ada buat Segmen 15 Minutes : Who Fast by Nurul.Segmen nie Nurul lakukan dalam page Nurul je jadi sesiapa yang like page Nurul mesti dia tau kan.Menggunakan khidmat random.org,akhirnya sudah terpilihlah dua pemenang.Nak tahu sapa,jom kita scroll kat bawah tu :

Nak terjah klik header atas tu.

  1. First time masuk blog nie,apa yang Nurul suka ialah kekemasan.
  2. Susunan widget Arifah okey cuma kalau ada widget yang tak penting tu tolong buang.
  3. Background yang dipilih oleh Arifah ialah polkadot.Comel !!
  4. Sebenarnya Arifah ada menganjurkan 1 Simple Giveaway jadi jemputlah join.
Tips from me to Arifah : If you want to do Segmen / Giveaway or Contest just take sponser that really serious.Kalau banyak yang sponser barangan blog takut nanti ramai pulak yang tak nak join sebab banyak syarat dan hadiahnya tidak berapa lumayan.


Next blog is :

Nak terjah klik header kat atas tu.

  1. Dah masuk banyak kali blog nie.Seorang blogger yang sentiasa aktif update blog dia.
  2. Susunan widget Fie okey,kemas tersusun cantik je.
  3. Background yang dipilih Fie warna biru (sama dengan warna blog Nurul) dan bercorak sisik ikan.
  4. Ternampak 1 entry Ranking Dunia Menurun,Ranking Malaysia Menaik walaupun Nurul tak faham apa maksud entry tu XD.
Tips from me to Fie : Just be yourself.Jadi muslimah terbaik dan untuk naikkan ranking promote je blog tu tak kira dimana Fie berada.


Selesai sudah review blog pemenang.Jadi kepada yang tak like lagi Fans of Blogger tunggu apa lagi jom like ramai-ramai.Nanti macam-macam segmen yang akan dianjurkan.Kalau tak like mungkin anda terlepas untuk menjadi pemenang dalam setiap segmen yang dianjurkan dekat Fans of Blogger.Nak like klik SINI

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

School Holiday.Where You Go ??

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 14:31 Komen : 2 Tag :


Selamat tengah hari semua.

Cuti sekolah telah pun bermula pada 24 Mei 2013.Jadi ada tak sapa-sapa yang dah rancang untuk pergi bercuti ?? Kalau dah rancang dekat mana yang korunk nak pergi ?? Share la sikit dengan Nurul.Kali nie Nurul cadangkan korunk semua pergi Pulau Pangkor.

Sebenarnya tempat nie bagus untuk orang yang inginkan ketenangan macam Nurul.Macam biasa la sekolah,homework,ujian dan macam-macam lagi membuatkan otak kita terbeban dengan semua tu.


Lautnya yang luas itu membuatkan mata kita nie sedap memandang.Tenang saja bila tengok laut biru tu.


Kalau pasal penginapan tu Nurul cadangkan pilihlah chalet yang dekat laut nie memang puas hati.


Di sana juga diorg ada menyediakan pelbagai jenis aktiviti jadi tak la terasa bosan sangat kan.

Percutian ini juga terbuka kepada semua kerana harga yang diletakkan berpatutan.So jom ramai-ramai kita terjah Pulau Pangkor.






A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Pemenang BIG Giveaway : Idola Saya by Nurul

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 12:10 Komen : 1 Tag :

Selamat pagi semua.

Ingat tak BIG Giveaway yang Nurul anjurkan sejak beberapa abad yang lalu.BIG Giveaway tu dah tamat semalam.Nak tahu pemenang klik semua link nie dulu :


Tempat Pertama 
  1. Wang Tunai RM 100 (PM Blogger Wanita)
  2. Topup RM 10 (PM Zinnia Z A Online Shop)
  3. Topup RM 5 (PM Tulisangadisbosan)
http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/04/big-giveaway-idola-saya-by-nurul.html

Tempat Kedua
  1. Dress Peplum (PM Blog Lina's Journey)
  2. Topup RM 10 (PM Zinnia Z A Online Shop)
http://akusukaketawa.blogspot.com/2013/04/big-giveaway-idola-saya-by-nurul.html

Tempat Ketiga
  1. Obuse Candy Tint (PM Wilma.int)
http://diaryismah.blogspot.com/2013/05/big-giveaway-idola-saya-by-nurul.html

p/s : Di sini Nurul ingin mengucapkan jutaan terima kasih sebab join BIG Giveaway Nurul tetapi ada beberapa hadiah yang Nurul tidak dapat beri atas sebab hilangnya contact para sponser.Kepada yang menang tahniah dan yang tidak menang mungkin tak ada rezeki.

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

BIG Giveaway : Idola Saya by Nurul

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 16:29 Komen : 59 Tag :
SUDAH TAMAT !!!!!

Assalamualaikum wbt ....

Salam 1 Malaysia semua.Setelah tamat Segmen kecil-kecillan Nurul beberapa hari lepas,kini Nurul ingin buat BIG Giveaway atau dikenali sebagai MEGA Giveaway.Hadiah-hadiah yang ditawarkan amat menarik.Jadi sesiapa yang nak join boleh tengok syarat-syaratnya :


http://3.bp.blogspot.com/-UqmoUzuHry0/UVlDsggp7EI/AAAAAAAABis/gqvR_2Ap_tc/s1600/Free+Banner+15.png
SYARAT-SYARATNYA :

  1. Wajib follow blog Nurul http://mia-udax.blogspot.com
  2. Wajib like page Nurul http://www.facebook.com/pages/Fans-of-Blogger/369276736439301?fref=ts
  3. Wajib follow,like dan klik semua sponser punya syarat
  4. Wajib buat entry
- Letak tajuk entry "BIG Giveaway : Idola Saya by Nurul"
- Tempek banner di atas dan linkkan ke entry ini
- Ceritakan siapa idola anda dan ceritakan serba sedikit tentang idola anda
- Tag seberapa banyak yang anda boleh
- Sudah siap publish dan hantarkan link entry anda di KOTAK KOMEN bukan di cbox

AMARAN : Jika anda ditangkap tidak mematuhi syarat,automatik penyertaan anda dibatalkan.

FOLLOW SPONSER :

  1. http://yayaomeyy.blogspot.com/
  2. http://walkstatic.blogspot.com/
  3. http://tulisangadisbosan.blogspot.com/
  4. http://luvlina.blogspot.com/
  5. http://www.zinniaza.com/
  6. http://wilmashana.blogspot.com/
  7. http://www.bloggerwanita.com/
LIKE FANPAGE SPONSER :
  1. Klik link nuffnang dekat sidebar http://luvlina.blogspot.com/ (tidak wajib)
HADIAH UTAMA :

WANG TUNAI RM 100 (1 pemenang)

HADIAH LAIN YANG DISEDIAKAN :
  1. Dress Peplum (1 pemenang)
  2. Obuse Candy Tint (1 pemenang)
  3. Topup Rm 10 (2 pemenang)
  4. Topup RM 5 (2 pemenang)
  5. Topup RM 10 (1 pemenang)
  6. Topup RM 5 (2 pemenang)
CARA PEMILIHAN PEMENANG :
  1. Top reffrel
  2. Cabutan bertuah
  3. random.org
  4. Undian
Gambar hadiah akan diupdate kemudian.Para peserta akan diupdate dari semasa ke semasa.


PEMBAHGIAN HADIAH

Tempat pertama :

  1. Wang Tunai RM 100
  2. Topup RM 10
  3. Topup Rm 5
Tempat Kedua :

  1. Dress Peplum
  2. Topup RM 10
  3. Topup RM 5
Tempat Ketiga :

  1. Obuse Candy Tint
  2. Topup RM 10
  3. Topup RM 5
Tempat Keempat :

  1. Topup RM 5

Tarikh tamat : 25 May 2013

Jadi tunggu apa lagi.Marilah kita bersama-sama memeriahkan lagi BIG Giveaway ini.Hadiah mungkin bertambah jika para peserta turut bertambah.Selamat berGiveaway.




A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Pencarian Sponser Untuk MEGA GIVEAWAY

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 17:20 Komen : 2 Tag :

Selamat petang semua.

Petang nie Nurul nak cari sponser sebanyak yang boleh untuk MEGA GIVEAWAY yang bakal berlansung pada 31 Mei 2013 sampai 30 Jun 2013.MEGA GIVEAWAY nie berlansung selama 1 bulan.Setelah Nurul fikir-fikir,godek-godek dan cari-cari akhirnya Nurul akan buat MEGA GIVEAWAY nie bersama Adam Faiz.Secara bergandingan.

Tujuan Nurul buat MEGA GIVEAWAY nie adalah untuk merapatkan lagi hubungan diantara blogger-blogger di Malaysia nie.Hasil gabungan minda Nurul dan Adam Insyaallah MEGA GIVEAWAY nie pasti berjalan dengan meletop keba boom.

Hadiah yang dicari ialah :
  1. Wang Tunai
  2. Barangan Pos (tidak kira jenis apa sahaja asalkan dia kena pos)
  3. Voucher
  4. Barangan Blog (Akan dipilih jika terlalu banyak)
  5. Topup
Kepada yang nak sponser bolehlah PM Fans of Blogger atau Adam Faiz Blogger.Sila beri detail seperti berikut :

Sponser hendaklah mempunyai :
  1. Email atau Facebook (Mempunyai salah satu atau kedua-duanya)
  2. Blog
Benefit yang sponser akan dapat :
  1. Likers page bertambah
  2. Followers blog / twitter bertambah
  3. 5 sponser bertuah akan direview
Berminat untuk sponser inbox Nurul atau Adam maklumat di bawah :
  • Nickname -
  • Jenis Hadiah -
  • Berapa Pemenang -
  • Syarat Pertama (Like page / FB)
  • Syarat Kedua (Bebas)
Kami mencari 30-40 hadiah untuk para pemenang.

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Siapa Tetamu Syurga ?

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 14:50 Komen : 1 Tag :

Selamat tengah hari semua.

Alhamdulillah baru habis makan bihun sup.Sedap sangat kalau nak boleh la datang ke rumah Nurul dekat Sungai Dua,Pulau Pinang nie.

Our topic today is Siapa Nak Masuk Syurga ? Sapa tak nak masuk kan semua orang nak masuk syurga.So today I want to share with you all,macam mana nak masuk syurga.

  1. Orang yang takut kepada Allah SWT dengan menjalankan perintah dan menjauhi larangan-Nya.
  2. Orang yang suka bersedekah dan membayar zakat.
  3. Orang yang menahan kemarahan dan tidak membuat aniaya kepada orang lain.
  4. Orang yang memaafkan orang yang pernah menyakitinya.
  5. Orang yang segera ingat kepada Allah SWT apabila melakukan perbuatan tercela.
  6. Orang yang tidak suka berterusan membuat dosa.
  7. Orang yang solat dengan khusyuk dan sentiasa menjaga solatnya.
  8. Orang yang meninggalkan perkara yang tidak bermanafaat.
  9. Orang yang sentiasa memenuhi amanah dan janji mereka.
  10. Orang yang menjaga diri daripada perbuatan zina.
Wahhhh,banyak sungguh cara kita boleh masuk syurga.Jadi apa kata kita amalkan bersama-sama.Ada rezeki kita bertemu dia Jannah sana nanti.Semoga kita bertemu lagi di lain hari daaaa.Wassalam .....

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Review Blog Penempah Iklan

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 17:29 Komen : 0 Tag :

Selamat petang semua.

Petang ini kita akan mengenali blogger baru.Seorang gadis usahawan.Kak Arifah membuka perniagaan bedak arab korkuyu.Untuk membeli bolehlah PM kak Arifah dekat SINI.


Keistimewaan Kokuryu Super Summer Cake :

  • 3 In 1 (Moisturizer, Foundation and Powder) So, uolls jangan bazirkan masa mekap anda dengan memakai pelbagai jenis barang mekap. Hanya tiga dalam satu :D
  • Tahan selama 8 jam.
  • Halal dan boleh dibawa bersolat. (bila berpeluh, kesan bedak kat muka akan nampak bertambah cantik dan ia tidak melekat di tisu.
  • Mengecutkan jerawat bagi wajah yang berjerawat. Like It !
  • Melembut dan menggebukan muka.
  • Berat 50 gm (lebih tiga kali ganda dari compact powder yang biasa)
  • Paling menguntungkan, bedak ni mengikut aliran darah pemakai :)

Jenis warna bedak mengikut kesesuaian wajah :)

Russet : Untuk Kulit sederhana/ Natural (sesuai untuk semua jenis kulit)

Cherry : Untuk kulit cerah & Sederhana (kalau mahu nampak kemerah merahan)

Cherry Pink : Untuk kulit lebih cerah (juga mahu nampak kemerah merahan)

Orange Blush/jade : Untuk kulit sawo matang/ sederhana cerah.

Cara pemakaian : Simple. Basahkan span, sapukan pada bedak dan terus pakai di muka.

Harga : RM 40/1PC
Free postage !
Free Kokuryu Beauty Sponge !

Jadi kepada mereka yang berminat tunggu apa lagi PM lah kak Arifah secepat mungkin.



A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Review Pemenang Mini Segmen by Nurirwane

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 15:15 Komen : 0 Tag :


Tahniah dik !!!
  1. Susunan widget okey cuma kalau ada benda yang tidak penting tolong buang ye.
  2. Loading blog pun okey.
  3. Pilihan warna tema cantik.Sesuai dengan peribadi.
  4. Header dia memang cute sangat ^_^
  5. Teruskan berblogging.GOOD LUCK !!
  1. Susunan widget okey.Kemas.
  2. Loading blog pun okey.
  3. Pilahan warna tema kita sama la WAH !!!
  4. Header simple tidak terlalu serabut.
  5. Teruskan berkarya.KEEP UP !!!
p/s : Jom singgah blog diorang !!





A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

Mini Segmen By DIS

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 15:58 Komen : 3 Tag :

Nak join klik banner !!


Senarai Hadiah : 

Hello Kitty Spectales  ::  1 pemenang and Bracelets : 1 pemenang   ( Saguhati )
 Vintage Necklaces Mustache :: 1 pemenang                                           ( KEDUA )
 IPhone 4:: 1 pemenang                                                                                      ( PERTAMA )
 Sweater Bunny Hoodies : 1 pemenang                                                         ( KETIGA )



 I Phone 4 : 1 Pemenang Bertuah 


Vintage Necklaces Mustache : 1 pemenang 

Hello Kitty Spectales : 2 Pemenang 


Sweater Bunny Hoodies : 1 pemenang 

Bracelets : 1 pemenang 

Tarikh tamat GA : 20 Mei 2013 



A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^