Resepi : Kuih Seri Muka

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 20:01 Komen : 0 Tag :
Assalamualaikum wbt ...

Bahan-bahan ( Loyang 24cm@91/2 inch )

  • Bahan bawah
  • 2 cawan beras pulut*
  • 75ml santan pekat
  • 225 ml air
  • 1 sudu teh garam
  • Bahan atas
  • 2 biji telur
  • 125ml santan pekat
  • 75ml air
  • 4 sudu besar tepung gandum
  • ¾ cawan gula
  • ½ sudu teh garam
  • 1 sudu teh perisa pandan
  • 1/8 sudu teh pewarna hijau*

Cara-cara

  1. Alat pengukus disediakan terlebih dahulu, pastikan air mendidih.
  2. Beras pulut yang telah dibasuh bersih dan ditoskan dicampurkan dengan santan, air dan garam dikacau sebati.
  3. Pindahkan ke loyang dan kukuslah selama kurang lebih 20 minit, dibuka dan kacau sedikit bagi memastikan pulut dan santan sebati. Sambung mengukus dalam 10 minit.
  4. Setelah siap kukus, menggunakan belakang senduk nasi dan plastic, tekan mampatkan pulut ke dalam loyang supaya padat, ketepikan.
  5. Bahagian atas boleh disediakan semasa menunggu pulut dikukus.
  6. Di dalam pengisar, masukkan kesemua bahan kedalam pengisar dan kisar sebati dalam kurang lebih seminit. Warna hijau adalah bergantung kepada citarasa masing. Sekiranya suka hijau pekat maka warna boleh dilebihkan.
  7. Kuihserimuka
    Setelah itu tuang adunan ke atas Bahagian bawah dan kukuslah selama 45 minit. Kuih Seri Muka disejukkan dulu sebelum di potong untuk dihidangkan.
  8. Measurecup
    Nota: Sukatan beras pulut, menggunakan measuring cup, pada paras senggat bawah, bukan penuh. Sekadar mengurangkan 50ml. Rujuk gambar.

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

0 comments:

Post a Comment