Bahan-bahan ( 5-7 )
- 1 tin susu cair
- 1 sd besar gula
- 4 sd besar tepung kastard
- 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
- ½ biji kek gulung sederhana saiznya
- 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
- 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
- 1 mangkuk air panas
Cara-cara
- Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
- Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
- Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
- Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
- Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
- Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
- Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA !!
Tumpang repost. Saya kreditkan :)
ReplyDeletehttp://diaryismah.blogspot.com/2013/09/resepi-puding-trifle.html
http://mrsexotic.blogspot.com/2013/09/segmen-hi-there.html Jom join ! tempat pertama dapat top up RM5 Maxis! ^_^
ReplyDeletewahhh ,bole try nanti hehe
ReplyDelete