Blogger Pun Ada Tanggungjawabnya Okey ?!

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 16:36 Komen : 0 Tag :


*Oppp ! Kejap .. Kejap .. sebelum korang teruskan membaca , Nurul nak tanya ni . Adakah korang ni seorang blogger ? Err . Serius soklan yang tersangat lah merapu . Opkos lah ! Tak semestinya para blogger sahaja yang singgah menenggek baca blog Nurul ni kan ? hehe . Ada jugak yang bukan blogger tapi dok menempek kan muka cungg/kachak nya di sini ! :) Say "HI..!" hehe :)


Okeyy . Jika anda seorang blogger . Tataplah setiap kata yang keluworrr dari mulut Nurul ni . Fuhhh . Macam kau nampak je apa yang haku dok mengumat - ngamitkan bibir ni haa . HAHA . Tak lah . Hayati lah setiap butir perkataan yang Nurul ingin sampai kan ni . :) 


Okeyy . Korang jangan ingat , polis je ada tanggungjawab untuk menjaga keamanan negara . Jangan jugak korang ingat cikgu - cikgu saje yang ada tanggungjawab untuk mendidik anak bangsa . Blogger pun ada tanggung beban jugak lah ! EH (!) Bukan .. Bukan . Tanggungjawablahh !!  Tersasul pulak . hehehe =]


Ok . Sebagai seorang blogger , apa tanggungjawab kita ? Menjaga tepi kain korang jadi minah kepoh ngumpat sana sini ke ? Tak kan ? Tak baik gitu sayang oiyy . Ada satu perkara penting yang perlu kita ada sebagai seorang blogger yang baik . Bukan setakat baik tolong orang sana sinunn . Bukan ! Maksud Nurul , blogger mesti lah ada berkait rapat dengan "PENULISAN" kan ? Seorang blogger mesti tak lekang berkepit dengan Lappy kan ?


Oleh yang demikian , seorang blogger juga haruslah memiliki pengetahuan yang mendalam .Tak de lah sampai kelautan dalam tu haaa . Tak sampai lagi pun tak pe . At least , ada jugak pengetahuan walaupun sedikit ! HEHE . Blog ni kan untuk kita berkongsi segala maklumat terkini atau informasi yang berguna . Ye takk ? Maka , penulisan yang baik dan berguna adalah penting supaya orang tertarik untuk baca blog kita . 


Ayat korang yang BOMBASTIC lagi lah menarik minat pembaca untuk terus membaca .Kebiasaannya , para pembaca atau blogger sukakan informasi yang menarik . Tak kisah lah tips berblogging ke , tips cinta ke , tips kesihatan ke . Asalkan menepati ciri -ciri pengikut kita . Maka , ramai lah yang akan menyumbang masa mereka untuk membaca . 


Isi yang padat dan menarik , walaupun tidak lah panjang berjeler tahap Jambatan Pulau Pinang tuh kan .. Sudah cukup untuk membuat kan si pembaca berasa puas setelah selesai membaca segala apa yang dicoretkan dalam blog seseorang .


So , bagi pendapat Nurul , anda sebagai seorang blogger mempunyai tanggungjawab masing - masing untuk menulis entry yang berguna di mata masyarakat . Walaupun itu adalah hak korang , ini hanya lah sekadar pandangan sahaja :)


*Perkara penting . NOTE IT !

# Jangan lah korang menyebarkan aib saudara seagama . 
# Jangan kerap melakukan tomahan , cacian kepada pihak yang lain di dalam blog .
# Janganlah menulis entry tanpa usul periksa dan bukti yang sahih .  (mengundang bahaya!)
# Lebihkan entry yang penuh dengan info yang berguna . 
# Elakkan membuat blog hanya untuk menghentam pihak lain secara sembunyi .
# Jadi lah blogger yang celik akal fikirannya !  


Last but not least , maju lah diri sebagai blogger yang berjaya ! Peacee ^_^v

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

0 comments:

Post a Comment