Cara Nak Buat Border Keliling Blog

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 13:51 Komen : 10 Tag :

Step 1 : Klik > Dashboard > Design > Edit HTML

Step 2 : Tick pada kotak Expand Widget Templates, cari kod kat bawah nie (tekan ctrl+f)

.content-inner {

Step 3 : Kemudian copy code kat bawah nie (tekan ctrl+c untuk copy code)
border: 4px solid #2B60DE;
 *Warna Hijau = saiz ketebalan border
 *Warna Pink = jenis border... Contoh (dashed * dotted * solid)
 *Warna Ungu= jenis color border 


Pilih code color di sini


Step 4 : Paste code tadi di BAWAH code step 2..
Contoh akan jadi macam nie..
.content-inner {
border: 4px solid #2B60DE;

Step 5 : Preview dulu, kalau da jadi, save..







Selamat Mencuba!

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

10 comments:

  1. salam. boleh tak nak minta tolong buatkan untuk blog saya,saya dah try,tapi tak jadi,saya nak tukar button home,newer dan lain2,tapi ta menjadi,dan juga shoutbox.minta tlg buatkan.please!!!

    ReplyDelete
  2. Mcm mane nak buat utk blog post punye shj ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. *yang ni untuk denim template, xtaw lah klau template laen bley ke x, gud luck*

      cary kod ni, .post {
      then copy kod bawah ni,
      border: ketebalanpx solid #kod warna;

      yang ketebalan tu WAJIB ganti ikut tebal mane yg korang nak, seeloknya, 2px

      yg solid tu pulak boley ganti dengan dashed, inset, outset, dotted, double, groove, ridge, hidden.

      kod warna tue korang boley ambik kad sini,
      http://html-color-codes.info

      key done! semoga menjadi :)

      Delete
  3. assalamualikum sis
    macamana nak buat edit photoshop nie utk border macam diamond nie?

    ReplyDelete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete