Cara Nak Letak Signature di Bawah Setiap Post

Penulis : Nurul Fatihah Shahronizam Masa : 15:25 Komen : 8 Tag :

Korang minat tak letak signature kat bawah setiap post macam contoh kat bawah ini...kalau minat, Nurul ada sediakan tutorial macam mana nak letak signature di bawah setiap post...Nurul tak letak pun signature dalam blog nie, sebab Nurul tak nak blog Nurul nampak lebih sarat.



Step 1 : Mula-mula klik link ini dulu  KLIK SINI !!

Step 2 : Dekat situ ada tertera 4 cara. Korang pilih yang "Using The Signature Creation Wizard". Contoh macam ni :



Step 3 : Masukkan nama korang di textfield yang disediakan. Lepas tu, Klik button "Next step".

Step 4 : Pilih font yang korang suka. Then, klik button "Next step".

Step 5 : Pilih size signature yang korang suka. Then , klik button "Next Step".

Step 6 : Pilih background color untuk signature korang. Kalau korang tak nak ada color, klik je pada kotak transparent. Lepas tuh, pilih pula text color untuk signature tue. Dah siap pilih...klik button "Next step".

Step 7 : Pilih slope yang korang nak. Lepas tue, klik lagi button "Next step".

Step 8 : Lepas tue dia akan keluar "Finished! The signature is ready." maknanya signature korang da siap. Then korang klik pula pada link "Want to use this signature?" Contoh seperti dibawah :


Step 9 : Korang akan ke page "Generating signature code". Klik pada "Generate HTML code" . Contoh macam nie :


Step 10 : Korang akan diberi 2 pilihan samada nak generate code untuk signature sahaja atau signature dan sedikit info spt slogan atau website korang. Korang pilih yang mana korang nak ok!

Step 11 : Copy HTML code yang di dalam textbox. 



Dah setel ke?? Ehh, belom lagi la...itu baru tutorial untuk buat signature jer, signature tu belum masuk dalam blog lagi.. Sekarang kita buat pulak cara-cara nak masukkan signature ke dalam blog. Follow tutorial nie yer... ^_^

Step 1 :  Dashboard > Setting > Formatting 

Step 2 : Scroll ke bawah sampai korang jumpa "post template"



Step 3 : Paste HTML Code yang korang copy tadi .

Step 4 : Dah Paste, korang klik "Save Settings".

Untuk melihat samada signature korang ni menjadi atau tidak, korang klik pada "Posting" tab dan klik pada "new post". Signature korang akan automatik ada apabila korang membuat entri baru pada blog...dah selesai... ^_^



Selamat Mencuba!

A true muslimah : never forget that Islam, which encourages her to look attractive under the permitted limits, is also the religion that's warns her against extravagance ^_^

8 comments:

  1. Akak , fatin punya tak ada pown formatting ?

    ReplyDelete
  2. Takdak pun formatting yang macam akak punya tu?

    ReplyDelete
  3. Menjadi jgk akak buat dgn tutorial yg adik berikan...tapi signature tu akak post kat bawah url perkataan Assalamualaikum..mcm tu ker dik...

    ReplyDelete
  4. akak, tak adalah post template tu! macam mana ni? tolonglah saya! T_T

    ReplyDelete